december 2, 2014

Een 2e huis in Frankrijk? Een ‘pied à terre’ in ‘la douce France’.  Letterlijk droom ik hier al van sinds mijn jeugd. Maar daar gaat het hier niet over… Ik wil het 2e huis in mijn horoscoop onder de loep nemen…

Geld, materie, schoonheid, normen en waarden etc. Ja, tuurlijk, dat zijn de standaard begrippen die we toekennen aan dit huis. Maar deze blog gaat over mijn persoonlijke beleving en de volgende quote vat het 2e huis voor mij voortreffelijk samen:

Het meisje in de spiegel

Het gaat om je ervaring met de aardse, stoffelijke werkelijkheid. Dat er voor mij geen standaarduitleg van dit huis te geven is, zal wel te maken hebben met mijn jod met als apex de Zon in 2. Ik heb me van kleins af aan niet herkend in ‘mijn huid en mijn haar’. Lange tijd gedacht dat ze niet echt was, het meisje en de vrouw, die ik in de spiegel zag. En hoewel je je beseft dat dit lichaam tijdelijk is en de ziel die erin huist eeuwig, ga er maar aanstaan om je leven te leven en de ervaring ten volle aan te gaan, als je weerstand voelt om in dit lijf te zijn…

In haar boek Astrologische huizen, duidt Karen Hamaker, het tweede huis als het huis van onze allereerste ervaringen met het in-een-lichaam-zijn. Het is een ‘tactiel’ aardehuis, het gaat om alle zintuiglijke waarnemingen en uitingen. Zo horen eetstoornissen en een talent voor zang hierbij. Maar ook het ‘slijk der aarde’, het besteedbare geld (geld dat door je handen gaat), bezitsdrang (vasthouden van een ander) bij het 2e huis.

Het 2e huis beschrijft wat we hebben of hopen te hebben, evenals de bronnen of de eigenschappen die, indien ontwikkeld, ons een gevoel van waarde, veiligheid, zelfstandigheid en zekerheid geven, die we voordien ontleenden aan de identificatie met Moeder – uit Howard Sasportas in ‘De twaalf huizen’. Het 2e huis laat ook zien waarnaar we verlangen. Verlangen is een geheimzinnige en sterke kracht: in feite wordt datgene wat we in het leven aantrekken in grote mate bepaald door wat we wensen, waarderen of op prijs stellen.

Wie ben ik?

Uranus transit de Zon in 2 tegelijkertijd met Pluto vierkant Zon, de afgelopen jaren waren interessante tijden voor mijn aardse wezen. ‘Wie ben ik eigenlijk?’ is een vraag die ik me de afgelopen tijd veel gesteld heb.

Enkele zaken waarin ik mij herken die horen bij de planeten in mijn 2e huis:

 • Zon in 2 – apex van de jod met Uranus in 8 en Maan in 7

Niet alleen is de zon de apex van een jodfiguur, hij maakt ook verbinding met ascendant en MC, Venus, Saturnus, Maan, Pluto, Uranus en Neptunus. Daarover later meer.

 • Venus in 2

Een mooie stem, ik hou van mooie spullen, geld moet rollen (Venus in Ram)

 • Mercurius in 2

Kennis, dingen weten, geeft zekerheid of een veilig gevoel. Ja!

 • Cheiron in 2
 • Zuidknoop in 2, Noordknoop in 8
 • Heer 2 in 1

Hierover later meer.

 

Connect the dots 2014-2020 © Muriel Van Peteghem, astrologie

Bronnen

 • Howard Sasportas, De twaalf huizen
 • Karen Hamaker-Zondag, Astrologische huizen
 • Photo credits: Jonathan Knowles – Tangled human bodies of different skin

 

Deze blogpost is voor het laatst geüpdatet op 10 april 2020

Leave a Repl​​​​​y

Your email address will not be published. Required fields are marked

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

 1. Echt te grappig!! Ben ik op zoek naar info over ongeaspecteerde Jupiter. Lees dit verhaal en terwijl ik lees denk ik….huh dit lijkt Muriel wel Hahaha en ja hoor…ze is het echt
  Wat een goeie blogs!!
  Tot snel xxxxx

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}